SONY DSC

Ontstaan van Judo, Jigoro Kano

Judo is een leuke, soms spectaculaire en leerzame sport.
De sport is bedacht in 1882 door Jigoro Kano en komt voort uit het Jiu-jitsu. Die sport werd door de Samurai (Japanse ridders) beoefend om zichzelf te kunnen verdedigen op het slagveld. Toen in Japan strenge wapenwetten werden ingevoerd gingen de Samurai deze sport aan de gewone burgers leren, één van de leerlingen was meneer Kano.
Hij vormde de sport om tot een leuke bezigheid voor iedereen doordat hij gevaarlijke technieken eruit haalde en educatieve waarden toevoegde, later werd hij mede hierdoor minister van onderwijs.

De sport die meneer Kano ontwikkelde noemde hij Judo, vrij vertaald ‘zachte weg.’ Feitelijk betekend Judo ‘Maximale effectiviteit met de minimale inspanning’ (Ju) en ‘Algemeen welzijn’ (do). Hiermee wordt bedoeld dat je de kracht van een tegenstander leert gebruiken en die te controleren zonder diegene te blesseren.
Dat doe je doormiddel van houdgrepen, klemmen en worpen om iemand naar de grond te krijgen. Een mooi onderdeel van het Judo is ook dat je leert veilig te vallen, zodat de worpen veilig geoefend kunnen worden, tevens kan dit in het dagelijks leven van pas komen natuurlijk!

Judo in Nederland, Anton Geesink

Jigoro Kano promootte de Judosport binnen Japan en later over heel de wereld, zo hield hij o.a. een demonstratie voor de president van Amerika; Teddy Rooseveldt. Zo kwam de sport ook naar Nederland via een leerling van Jigoro Kano.
In 1964 stond Judo tijdens de Olympische Spelen van Tokio voor het eerst op het Olympisch programma en daar versloeg een Nederlander alle tegenstanders in de zwaargewicht categorie en won hij de eerste gouden medaille.
Een mooi voorbeeld van de Japanse cultuur en de waarden die ook binnen het Judo opgenomen zijn is dat de Japanners zo verdrietig waren dat een buitenlander het goud had gewonnen in hun nieuwe volkssport dat zij in grote getallen huilend op de tribune zaten, maar desondanks een oorverdovend applaus gaven aan de Nederlander als respect voor zijn prestatie. (fimpjes op youtube te vinden)
Later verdiende Willem Ruska zelfs 2 gouden medailles tijdens de Spelen van 1972 en in 2000 werd Mark Huzinga Olympisch kampioen in Sydney.
Tegenwoordig is Judo één van de meest internationale sporten ter wereld aangezien de sport redelijk eenvoudig te beoefenen is, ook in landen met minder faciliteiten, bovendien houden veel mensen van stoeien en is het handig als je weet hoe je jezelf moet verdedigen.

SONY DSC

Sotai-Renshyu

Judo is ook een hele goede sport voor kinderen die veel energie hebben en niet graag stilzitten. Tegenwoordig wordt stoeigedrag al snel afgekeurd en gezien als stout. Tijdens de judolessen kan je je uitleven en lekker stoeien onder bepaalde voorwaarden, waardoor je ook om leert gaan met regels die daarbij horen en leer je naar een ander te luisteren en samenwerken, je hebt elkaar namelijk nodig, Judo doe je samen.

In 1980 werd Judovereniging Sotai-Renshyu in Leimuiden opgericht door o.a. Yos Lotens en Rein Verkade. De naam betekend ‘samen oefenen’ een hele toepasselijke naam voor een judoclub. Meer dan 40 jaar werd de club gerund door enthousiaste vrijwilligers en groeide uit tot een begrip in Leimuiden. Ook organiseerde de club veel toernooien voor verenigingen in de regio, waardoor de club nog veel meer Judoka’s bereikte.

Tijdens de pandemie kreeg de vereniging het moeilijk en liep het aantal leerlingen snel terug, ook bleek het lastig opvolging voor het bestuur te vinden dat inmiddels de gepensioneerde leeftijd bereikt had.

Rens Holleman Judo (RHJ)

In 2021 kwam Rens Holleman bij de club. Hij is een bevlogen, enthousiaste leraar uit Alphen aan den Rijn met veel kennis van Judo, motorische vaardigheden en pedagogische waarden. Sinds zijn 16e jaar verzorgt hij al judolessen, bovendien heeft hij veel ervaring met wedstrijdjudo. Hij is gediplomeerd judoleraar en mede dankzij zijn energieke lessen werd de club nieuw leven ingeblazen.

In 2022 werd de vereniging onderdeel van Rens Holleman Judo waardoor de club nu één van de locaties is naast JC (Judo Club) Alphen aan den Rijn, JC Loenen aan de Vecht en JC Maaspoort (Den Bosch), deze club heeft in totaal ongeveer 250 leden.
Mede hierdoor is de club nu ook aangesloten bij de JBN (Judo Bond Nederland) en kunnen judoka’s naast de normale lessen ook deelnemen aan toernooien buiten de club, zoals districtskampioenschappen en op termijn zelf Nederlands- of wereldkampioenschappen.

RHJ heeft als doel zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met deze mooie sport. Zodoende heeft hij al talloze kinderen les gegeven via lessen op scholen door het hele land. Ook alle kinderen op IKC De Lei en behoorlijk wat leerlingen van IKC Het Woud hebben al wat judolessen op school gehad.

Judo is een karaktervormende sport die geschikt is voor iedereen; als je wat onzeker bent en wel wat zelfvertrouwen kunt gebruiken of als je wat drukker bent en juist meer wilt leren over discipline en respect, of als je gewoon lekker wilt stoeien, bewegen en sporten.
Een bijkomend voordeel van Judo is dat het ondanks weersomstandigheden altijd doorgaat en dat ouders tijdens de les gewoon op een warme tribune kunnen plaatsnemen of even een kopje koffie kunnen drinken in de Spantbar.

Iedereen is van harte welkom om op woensdagmiddag in ieder geval 2 proeflessen te volgen, je kunt op elk moment aansluiten. Stuur en mail voor meer informatie (info@renshollemanjudo.nl)

SONY DSC